}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΟΤΑΝ Ο ΑΣΑΝΤ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ ΤΣΙΠΡΑ, ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΡΕΠΟΥΣΗ. - ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΤΙ ΤΟΥ «ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ». -


Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασέρ Άσαντ, αποφάσισε ότι από την νέα σχολική χρονιά, 2016-2017, στα επίσημα σχολικά βιβλία της Συρίας, θα καταργηθεί το όνομα Ιστανμπούλ και θα αντικατασταθεί με το Κωνσταντινούπολη.
Εκτός όμως από την κατάργηση της Ιστανμπούλ, ο Σύριος πρόεδρος προχωρεί στην κατάργηση και του ονόματος Φατίχ για τον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο αποκαλεί απλώς Μεχμέτ τον δεύτερο, ενώ η άλωση της Κωνσταντινούπολης μετονομάζεται σε είσοδο των Οθωμανών στην Πόλη, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι πρόκειται για προσωρινό ιστορικό γεγονός, που θα αλλάξει στο μέλλον .


Για την Οθωμανική αυτοκρατορία χρησιμοποιεί τα πιο μελανά χρώματα για να περιγράψει την εποχή της κυριαρχίας της , ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει τους Οθωμανούς Τούρκους σαν ένα από τα χειρότερα είδη ανθρώπων, που πέρασαν στην ιστορία και ότι ο Συριακός λαός υπέφερε τα πάνδεινα από αυτούς.
Οι αποφάσεις αυτές του Σύρου προέδρου προκάλεσαν μεγάλη τουρκική ανησυχία και οργή.



ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Στην σύγχρονη Τουρκία, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, «Kimlik Meselesi», έχει προκαλέσει συχνά απροσδόκητες κρίσεις συνειδήσεως, αλλά και μεγάλους τριγμούς στα ίδια τα θεμέλια της. Οι τούρκοι αλληλοκατηγορούνται ότι δεν είναι πραγματικοί τούρκοι αλλά… έλληνες.
Όταν τον Ιούνιο του 2009 ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την γενέτειρα του το χωριό Ποταμιά στην περιοχή της Ριζούντας του Πόντου, ένα αρχαίο ελληνικό χωριό, κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση ότι έχει ελληνικές ρίζες. Τότε δημοσιεύτηκαν και τα ιστορικά αρχεία της κοινότητας, όπου αποδεικνύονταν ότι η οικογένεια του Ερντογάν κατάγονταν από οικογένεια Ελλήνων γενιτσάρων που είχε εξισλαμιστεί. Μάλιστα η εφημερίδα Radikal είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά: «Tayyip Erdoan kendisi de Rum kφkenlidir», ομολογόντας ουσιαστικά πως ο Ερντογάν έχει μάλλον ρωμαίικη καταγωγή.
Πριν από μερικά χρόνια ένας άλλος πρώην Τούρκος πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί για ελληνοποντιακή καταγωγή. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2010, είχε αποκαλυφτεί, πάλι από την εφημερίδα Radikal, ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ που κατάγεται από την Τραπεζούντια του Πόντου, είναι ποντιόφωνος και μάλιστα μαζί με τον αδελφό του, Τουργκούτ Γιλμάζ, αλλά και με την γυναίκα του, Μπερνά, μιλούσε στην ποντιακή γλώσσα. Το εκπληκτικό είναι πως το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να ... τον παρακολουθούν για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έλεγε στις μεταξύ τους ιδιωτικές συνομιλίες, ενώ είχε φακελωθεί σαν ...ελληνικής ποντιακής καταγωγής.
Όλο αυτό το περίγραμμα κατατρέχει μέχρι σήμερα την τουρκική ιστορία σαν μια μεγάλη «σκιά» ταυτότητας αλλά και συνείδησης. Η «σκιά» αυτή φαίνεται πως πέρασε και στον σύγχρονο τουρκικό λαό, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως μετατράπηκε σε ένα άτυπο πόλεμο ταυτότητας στην τουρκική ηγεσία και ελίτ, με συχνές απροσδόκητες αποκαλύψεις που πραγματικά εκπλήσσουν κάθε ουδέτερο παρατηρητή.
Οι αποκαλύψεις αυτές για την ίδια την ταυτότητα της σημερινής Τουρκίας, προκαλούν σεισμικές δονήσεις στο γυάλινο και με πολλές ρωγμές, σύγχρονο οικοδόμημα του τουρκικού κράτους.

Θα δούμε πολλά στο κοντινό μέλλον.-

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει