}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΤΑΓΙΠ;


putin_erdogan
Θα πάψουν οι Ρώσοι να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας;
Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Ερντογάν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, στις 24 Νοεμβρίου, που έγινε ύστερα από πιέσεις που άσκησε ο
Τούρκος πρόεδρος προς τον τότε πρωθυπουργό Νταβούτογλου αλλά και προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ακάρ, στην κυριολεξία έντρομος από τις εξελίξεις στη Συρία, όπου οι Κούρδοι ήδη απελευθέρωσαν τη στρατηγικής σημασίας Ιεράπολη / Μένπετζ και ετοιμάζονται να ενώσουν τα καντόνια Κομπάνι και Αφρίν φτάνοντας ένα βήμα πριν από τη Μεσόγειο, ο Ερντογάν στράφηκε προς τη Ρωσία. Αυτό το έκανε αφού βρήκε την πόρτα κλειστή στην Ουάσινγκτον, από την οποία απαιτούσε φορτικά να πάψει να στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά τους Κούρδους της Συρίας. Αρα, δεν χρειάζεται να κουράσει κανείς το μυαλό του για να μαντέψει την ατζέντα - τουλάχιστον του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες από κουρδικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα, πρόκειται να ζητήσει από τον Πούτιν υποστήριξη στο Κουρδικό, κάτι που σημαίνει να πάψουν οι Ρώσοι να στηρίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι εγκαινίασαν πριν από μήνες Γραφείο Πολιτικής και Διπλωματικής Εκπροσώπησης στη Μόσχα, ενώ δύσκολα ξεχνάει κανείς το κατευθυνόμενο αντιαεροπορικό βλήμα ρωσικής κατασκευής που κατέρριψε πριν από δύο μήνες επιθετικό ελικόπτερο του τουρκικού στρατού, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Επίσης ο Ερντογάν πρόκειται να ζητήσει επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά σε τακτικό επίπεδο. Σε στρατηγικό επίπεδο ο Ερντογάν πιθανόν να επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, το Ευρασιατικό ΝΑΤΟ, ιθύνων νους του οποίου είναι ο θεωρητικός Ντούγκιν, που διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία. Φυσικά ο στρατηγικός επαναπροσανατολισμός μιας χώρας δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Ομως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να παίξει αυτό το χαρτί για να εκβιάσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να εξασφαλίσει υποχώρησή τους στο Κουρδικό.

Οσον αφορά τη Ρωσία, ασφαλώς κι αυτή θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί της αποδυνάμωσης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όσον αφορά όμως το κεντρικό ζητούμενο της Αγκυρας, που είναι η αλλαγή στάσης στο Κουρδικό είτε της Μόσχας είτε της Ουάσινγκτον, η εκτίμησή μας είναι ότι Κέρι και Λαβρόφ έχουν συμφωνήσει σε κάποια βασικά πράγματα στη Συρία -ανάμεσα σε αυτά και ο «Κουρδικός Διάδρομος»- και η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη να «σπάσει» αυτή τη συμφωνία.
Με άλλα λόγια, στη συνάντηση της Αγίας Πετρούπολης θα επικρατήσουν οι βυζαντινισμοί, από δύο έστω και εξ εξοστρακισμού διαδόχους του Βυζαντίου...
Σάββας Καλεντερίδης

http://www.dimokratianews.gr/
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει