}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Καταιγιστικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Μετά την Exxon-Mobil στο Προεδρικό σήμερα οι υπογραφές με ENI-TOTAL – Στο «καναβάτσο» οι απειλές της Άγκυρας

Σήμερα πέφτουν οι υπογραφές στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, με ENI – TOTAL με έντονη παρουσία Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας.  Στην τελετή της Πέμπτης και ο επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI, Λούκα Μπερτέλι. Η ΕΝΙ, κατέχει πλέον τα δικαιώματα επί των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9 της ΑΟΖ. Πέραν της ENI, η Ιταλία πλέον συναποτελεί την «Τετραμερή» για τον EastMed, με Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη τελετή υπογραφής συμβολαίων με τον κολοσσό Exxon – Mobil. Ξεκάθαρα πολιτικοδιπλωματικά μηνύματα στους αναθεωρητισμούς της Άγκυρας η παρουσία των αξιωματούχων. Σε εξέλιξη από προχθές διεργασίες για τον EastMed στην «Τετραμερή» του Ισραήλ και στους G7
Το χρονολόγιο των χθεσινών υπογραφών με την Exxon-Mobil στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο και με κάθε επισημότητα, ξεκίνησε από χθες και για πρώτη φορά η υπογραφή σειράς συμβολαίων μεταξύ Κ.Δ. και Ενεργειακών κολοσσών για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, ΕΝΙ και της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, αντιστοίχως.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
Στο Προεδρικό Μέγαρο θα διεξαχθεί και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».
Η ΕΝΙ, έτσι κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα επί των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9 της ΑΟΖ, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα πλήρως καθοριστεί, με το πρόγραμμά της να καταδεινύει πως οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους. Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον «Ερατοσθένη», οι οποίοι θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν πολύ έντονες ομοιότητες με την γεωμορφολογία του «Ζορ», αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διαθέτουν το μέγεθός του.

Επίσης προ τα τέλη Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
Είναι πασιφανές ότι η Λευκωσία επωφελείται στο έπακρο τα πολιτικά μηνύματα τα οποία θα εκπέμψει μια τέτοια τελετή, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη περίοδο που έπεται μέχρι και το καλοκαίρι την ώρα που η Άγκυρα δεν παύει να απειλεί και να προκαλεί στην ΑΟΖ. Εξάλλου, πρόσφατες ήταν οι εξ Ελλάδος προειδοποιήσεις, από κύκλους που πρόσκεινται στον Έλληνα ΥΠΑΜ, Πάνο Καμμένο ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα προβοκάτσιας – θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ περί τον μήνα Ιούνιο.
Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στον χθεσινό χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ” γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια «6»,»8″ και «10».


ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ G7 Ο EASTMED
Η προσθήκη της Ιταλίας σε μια άτυπη τετραμερή καταδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πλέον μετατρέπεται σε παίκτη-κλειδί για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον αγωγό φυσικού αερίου που δυνητικά θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία διαμέσω και της Κρήτης, ένα έργο ακριβό μεν, ασφαλές δε. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Είναι πασιφανές ότι η Λευκωσία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πολιτικά μηνύματα τα οποία θα εκπέμψει μια τέτοια τελετή, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη περίοδο που έπεται μέχρι και το καλοκαίρι την ώρα που η Άγκυρα δεν παύει να απειλεί και να προκαλεί στην ΑΟΖ. Εξάλλου, πρόσφατες ήταν οι εξ Ελλάδος προειδοποιήσεις, από κύκλους που πρόσκεινται στον Έλληνα ΥΠΑΜ, Πάνο Καμμένο ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα προβοκάτσιας – θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ περί τον μήνα Ιούνιο.
Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στο χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ” γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια «6»,»8″ και «10».
Κορυφαίας σημασίας και με έντονους συμβολισμούς πολιτικο-διπλωματικούς εθεωρείτο η παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, της υφυπουργού Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η οποία παρότι βρίσκεται στην Κύπρο, ωστόσο εν τέλει δεν παρέστη στην τελετή, με τις ΗΠΑ όμως να εκπροσωπούνται από την Πρέσβειρα, Καθλίν Ντόχερτι. Εξάλλου, διπλωματικές πηγές συνδέουν την παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Στο χαιρετισμό του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, χαιρέτισε τη δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν το πρωί, για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή ολοκλήρωση το 3ου γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6,8 και 10.
«Πιστεύουμε ότι σαφώς έχουμε επιτύχει τον στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία, για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η στρατηγική σημασία της παρουσίας εταιρειών της εμβέλειας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τεράστια λαμβανομένου υπόψη και του οικονομικού τους βάθους, καθώς και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και του LNG.
Ανέφερε ακόμα ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκε στον 3ο γύρο ήταν η διεξοδική εξερεύνηση της ΑΟΖ της Κύπρου, για εντοπισμό υδρογονανθρακικών αποθεμάτων. Τούτο, πρόσθεσε, αντικατοπτρίστηκε και στη βαρύτητα που δόθηκε στη βαθμολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς των αιτητών.
«Πρέπει να πω ότι αυτό ακριβώς έχουμε πετύχει. Δώδεκα ερευνητικές γεωτρήσεις θα ανορυχθούν συνολικά στα νέα αδειοδοτημένα Τεμάχια 6, 8 και 10. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ανόρυξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 το 2018», ανέφερε.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι εξίσου σημαντικά για τη Κύπρο θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή των τριών νέων συμβολαίων. Συνολικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από τα μπόνους υπογραφής των συμβολαίων.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν εργάζεται μόνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων της Κύπρου, αλλά επενδύει και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Όπως είπε για τον σκοπό αυτό εξασφαλίστηκαν σημαντικά ποσά ετησίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και εξειδίκευση επιτόπιου προσωπικού και των νέων της Κύπρου, καθώς και τη διεξαγωγή ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
«Η επένδυση στο επιτόπιο ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσόγειου είναι, θεωρούμε, εκ των ων ουκ άνευ», σημείωσε.
Ευχαριστώντας τους για την εποικοδομητική τους προσέγγιση κατά τον 3ο γύρο και κυρίως, για την εμπιστοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, ο κ. Λακκοτρύπης προσέφερε στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ένα χάλκινο ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας.
Εκπρόσωποι κοινοπραξίας: Πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην Α. Μεσόγειο
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε στο δικό του χαιρετισμό ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του ομίλου της Exxon Mobil Άντριου Σουίγκερ.
Είπε επίσης ότι η εταιρεία μαζί με τον εταίρο της Qatar Petroleum έχουν ένα μακρύ και επιτυχημένο ιστορικό στο τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
«Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες», είπε επίσης. Αναγνώρισε ακόμα ότι η συνεργασία στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι δυνατή λόγω της ισχυρής ηγεσίας που επέδειξε η Κυπριακή Κυβέρνηση και δήλωσε ενθαρρυμένος από το πόσο ανοιχτή και διαφανής ήταν η διαδικασία αδειοδότησης.
Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε, ότι εξελιγμένες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες θα βοηθήσουν στον καθορισμό των καλύτερων τοποθεσιών για γεωτρήσεις στο τεμάχιο. Στη συνέχεια θα γίνει η προετοιμασία για την πρώτη γεώτρηση εντός του 2018. Μόλις τα αποτελέσματα αξιολογηθούν, πρόσθεσε, θα μάθουν την πλήρη έκταση των δυνητικών κοιτασμάτων.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αν στεφθεί με επιτυχία το έργο θα αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και ενθάρρυνση από την κυπριακή κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή, εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας με τις προοπτικές και την γεωλογία του τεμαχίου 10 και εξέφρασε την προσδοκία της εταιρείας να προχωρήσει με της γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum Σιερίντα Αλ-Καάμπι ανέφερε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή». Ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία προσβλέπει στην συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα.
Σημείωσε ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης ήταν εξαιρετική και πολύ επαγγελματική, με διαφάνεια και ακεραιότητα, αλλά ήταν επίσης και ταχύτατη. Όπως ανέφερε δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο γρήγορη και επαγγελματική διαδικασία, σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.
Με βάση το συμβόλαιο, η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Peroleum δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, θα πραγματοποιήσει δύο εξερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης και θα συνεργαστεί με την Κυβέρνησης της Κύπρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων διαμέσου ειδικά επικεντρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει