}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Καταλυτική παρέμβαση της Ρωσίας εκτόνωσε την κρίση σε Σκόπια και Πρέσεβο - Αποσύρονται οι σερβικές δυνάμεις - ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΡΒΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

του Γιάννη Πετρίδη


Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στα Σκόπια τις τελευταίες ώρες. H κίνηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων να αποστείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού και της Αστυνομίας  στο Τέτοβο, είχε καταλυτικά αποτελέσματα στις φιλοδοξίες των Αλβανών εξτρεμιστών, αλλά πάνω απ'όλα η διπλωματική επέμβαση της Ρωσίας που ξεκίνησε στην σύνοδο MCIS στην Μόσχα, είχε ως αποτέλεσμα να χαμηλώσουν οι τόνοι των εμπλεκομένων πλευρών.

Το Τέτοβο έχει αλβανικό πληθυσμό που αγγίζει το ποσοστό του 55% ενώ οι Σλάβοι φτάνουν το 35% με το υπόλοιπο 10% να το συμπληρώνουν άλλες εθνοτικές ομάδες όπως Ρομά και Τούρκοι μουσουλμανικού θρησκεύματος και φίλα προσκείμενων στους αλβανόφωνους. Είναι η μοναδική περιοχή που πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο.
Ταυτόχρονα, βάσει των ρωσικών υποδείξεων, η Σερβία σε μία κίνηση καλής θέλησης μείωσε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο Πρέσεβο και απέσυρε μια στρατιωτική μονάδα που είχε αναπτυχθεί.
Πληροφορίες του pronews.gr από την Μόσχα αναφέρουν ότι συστήθηκε "αυτοσυγκράτηση" στην ηγεσία της Σερβίας, κατηγορώντας ταυτόχρονα και την Δύση ότι υποθάλπτει τον αλαβανικό αλυτρωτισμό.
Ο πρωθυπουργός, Aleksandar Vucic (αριστερά στην φωτό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν), τόνισε αμέσως μετά ότι "Η κατάσταση στη Σερβία είναι ήρεμη και σταθερή".
Ο υπουργός Άμυνας Zoran Djordjevic, μετά από διαβουλεύσεις με τά ρωσικά υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας, κατά την παραμονή του στην Μόσχα, όπου συμμετείχε στην σύνοδο για την διεθνή ασφάλεια, όπου πήρε μέρος και το pronews.gr,  αμέσως μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι, δήλωσε καθησυχαστικά ότι "Η κατάσταση ασφαλείας στην Σερβία είναι υπό έλεγχο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σερβίας διατηρούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και οι ένοπλες δυνάμεις της εξασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας. Οι πολίτες της χώρας πρέπει να είναι ήρεμοι".
Μια δήλωση που η Μόσχα ήθελε να γίνει για να μην φανεί ότι η Σερβία μπορεί να εμπλακεί στην διαμάχη στα Σκόπια και να προκληθεί επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες για την ένταση στα Σκόπια.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια, μετά τα συμβάντα στο κοινοβούλιο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση "ξένων συμβούλων".
Αλλά τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "Μοναδική διέξοδο είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας".
Γενικά, φαίνεται πώς η κατάσταση βαίνει προς σταθεροποίηση, αν και είναι σαφές από τα τελευταία γεγονότα ότι ο αλβανικός αλυτρωτισμός παραμένει πηγή αναταραχής στα Βαλκάνια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει