}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Η άγνοια ή ημιμάθεια όσων ΔΕΝ ξέρουν… τι σημαίνει «Ρωμιός»

Έχω βαρεθεί την αμορφωσιά και την αγραμματοσύνη που αυτάρεσκα περιφέρεται στα διάφορα μέσα ενημέρωσης. 

Τελευταίο κρούσμα είναι ένα άρθρο κάποιου γιατρού ονόματι κ. Ιωάννη Νεονάκη στην Huffington Post, που ενώ δεν ξέρει καλά καλά τι είναι (δηλώνοντας Ρωμιός, δηλώνει αντί για Έλληνας… Ρωμαίος) και
που μέσα στην αυταρέσκεια της άγνοιας ή ημιμάθειάς του, έχει το θράσος να κάνει γλωσσολογικά και εννοιολογικά μαθήματα περί εθνικισμού σε εμάς τους άλλους.
Προς πληροφορία του λοιπόν και βεβαίως αυτό απευθύνεται και σε όλους όσους συνειδητά συγχέουν το «Έλληνας με το Ρωμιός», το 212 μ.Χ., με διάταγμα του Αυτοκράτορα Καρακάλα δόθηκε η Ρωμαϊκή υπηκοότητα σε όλους τους ελεύθερους πολίτες οποιασδήποτε εθνότητας που αποτελούσαν τον πληθυσμό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που αργότερα διαιρέθηκε σε Δυτική και Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Ο τίτλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας δεν είναι παρά το υποκοριστικό της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το οποίο χρησιμοποιήθηκε μετά το θρησκευτικό σχίσμα της Χριστιανοσύνης και το οποίο δόθηκε εκ του γεωγραφικού προσδιορισμού της περιοχής που ήταν χτισμένη αρχικά η Νέα Ρώμη, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη.
Το Ρωμιός είναι παραφθορά του Ρωμαίος και όχι του Ρωμανός (κάτοικος της Ρωμανίας) όπως πολλοί διατείνονται. Ο δε προσδιορισμός του Ρωμιός δεν αφορούσε μόνον τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπως εντέχνως πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά όλους τους ελεύθερους κατοίκους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ο προσδιορισμός του Ρωμιού για κάποιον που δεν είναι Ρωμαίος, αν μη τι άλλο δεν είναι τιμητικός, γιατί δείχνει (για όσους συνειδητά αυτοχαρακτηρίζονται ως Ρωμιοί), ότι αποδέχεται να είναι υπόδουλος σε κατακτητή και απαρνείται την εθνική του ταυτότητα.
Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής Ελλάδας, δηλαδή ότι οι ίδιοι οι Έλληνες (πιθανώς νιώθοντας υποσυνείδητα το πόσο τεράστιο είναι το βάρος και η ευθύνη του να είσαι η να λέγεσαι Έλληνας) δεν έχουν ακριβή συναίσθηση της ταυτότητας τους.
Σε αυτό το έγκλημα έναντι του Ελληνισμού είναι δυστυχώς εξίσου υπεύθυνοι κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικοί, η Εκκλησία της Ελλάδας και μία μεγάλη μερίδα του πνευματικού κόσμου. Θα κλείσω το θέμα εδώ, γιατί δεν είναι ό χώρος που φιλοξενεί αυτό το κομμάτι κατάλληλος για να αναλύσω την ευθύνη όλων των πιο πάνω, γιατί τότε θα έπρεπε να γράψω ολόκληρο βιβλίο για το πώς και το γιατί.
Απλά θα πω σε όλους τους Συν Έλληνες ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι Ρωμιοί και να είμαστε περήφανοι που μπορούμε να αποκαλούμεθα έτσι, γιατί αυτή την τεράστια τιμή και συνάμα ευθύνη, την έχουμε μόνο εμείς και κανείς άλλος πάνω στη γη.
Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει