}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Πώς θα μειώσετε το εκκαθαριστικό σας – Αναλυτικός φορολογικός οδηγός



Αποτέλεσμα εικόνας για TAXISnet οι βεβαιώσεις αποδοχώνΤην ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών δηλώσεων έθεσε σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν υποβληθεί στο ΤAXISnet οι βεβαιώσεις αποδοχών από χιλιάδες επιχειρήσεις κι από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν ακόμα «φορτωθεί» στο σύστημα τα δεδομένα για τους τόκους που έχουν πιστωθεί το 2016 στους λογαριασμούς
καταθέσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων και για τα ποσά των δανείων που εξόφλησαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι φορολογούμενοι.
Ως εκ τούτου, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν είναι σε θέση ακόμη να υποβάλει τις δηλώσεις.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ Ελεύθερος Τύπος”, ο κύριος όγκος των δηλώσεων των πολιτών θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Ωστόσο, οι 6 εκατομμύρια και πλέον υπόχρεοι θα πρέπει, πριν προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων, να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει φέτος στη διαδικασία υποβολής, τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των φορολογικών επιβαρύνσεων και τι θα προκύψει, εν τέλει, από την εκκαθάριση των φόρων για τα εισοδήματα που απέκτησαν εντός του 2016, ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Για τον σκοπό αυτό ο «Ελεύθερος Τύπος.» παρουσιάζει σήμερα σε έναν αναλυτικό φορολογικό οδηγό αφενός τους βασικούς κανόνες υποβολής των δηλώσεων, αφετέρου όλα όσα αλλάζουν φέτος στη νομοθεσία για τον τρόπο υπολογισμού των φόρων.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ισχύων Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος:
Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2016 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μόνο όσοι το 2016 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
4 Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.
5 Η υποβολή γίνεται μέσω του Διαδικτύου σε μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσειςwww.aade.gr και www.gsis.gr.
Κατά τη διαδικασία υποβολής θα πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται, εφόσον απαιτούνται, τα έντυπα Ε2 – Ε3 και κατόπιν να αποστέλλεται το Ε1.
7 Η ΔΗΛΕΔ πραγματοποιεί την εκκαθάριση. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα κοινοποιούνται στους φορολογούμενους μέσω των λογαριασμών τους στο ΤAXISnet.

8 Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των δηλώσεων, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.
9 Για τις τροποποιητικές δηλώσεις των οποίων η αρχική έχει υποβληθεί μέσω Διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν τον λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του.
10 Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.
11 Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.
12 Δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ.
13 Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
14 Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.
enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει