}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Λεβέντ Σαδίκ: Ο προστατευόμενος του Ερντογάν που αλωνίζει στην Ελλάδα και κάνει το αφεντικό στη Θράκη

Πώς ο Τούρκος κροίσος προωθεί με σειρά επενδύσεων την οικονομική άλωση της Βόρειας Ελλάδας 

Ο γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ πρωταγωνιστεί στην αγορά κερασιών και βάμβακος και θέλει να πάρει την Καπνική Μιχαηλίδη 

Στο κόκκινο χρώμα, που για κάποιους παραπέμπει στην τουρκική σημαία και για άλλους στα κεράσια, είναι βαμμένο το κτίριο της νέας υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού YAKA IKE, του γνωστού επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, στο χωριό Δύμη Ροδόπης.


Η νέα βιομηχανική μονάδα, που θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί μια μεγαλόπνοη τουρκική επένδυση που άγγιξε τα 2,5 εκατ. ευρώ και φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τον άνθρωπο που επιδιώκει να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης», αυτή τη φορά όμως από άλλη πλευρά – από την οικονομική. Και αυτό διότι ο Λεβέντ Σαδίκ, που τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο οικονομικό παράγοντα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, ουδέποτε έκρυψε τη διάθεσή του για «ένωση» της ελληνικής Θράκης, αυτής που προκλητικά οι Τούρκοι αποκαλούν Δυτική Θράκη, με την Τουρκία.

Το περίεργο αυτό «πολιτικό» περισσότερο -όπως εξελίσσεται- παρά επιχειρηματικό εργοστάσιο εκτείνεται σε έκταση 34 στρεμμάτων και ετησίως θα μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερους από 1.500 τόνους. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα κεράσια δεν θα προέρχονται μόνο από τη Θράκη, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Εδεσσα, η Βέροια, η Λάρισα κ.ά. Πρόκειται δηλαδή για ένα ευρύτερο σχέδιο επικυριαρχίας σε μέρος της εθνικής μας παραγωγής, για το οποίο κανένας δεν μιλάει ή τουλάχιστον λίγοι δείχνουν να έχουν κατανοήσει πλήρως. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και διαθέτει οπτικό καλιμπραδόρο, με 36 «μάτια», ο οποίος χωρίζει το κεράσι ανά μέγεθος και χρώμα, ενώ ταυτόχρονα διακρίνει όσα χτυπήθηκαν από βροχή, χαλάζι ή είναι άρρωστα.

Επισήμως τα σχέδια του επιχειρηματία περιλαμβάνουν εξαγωγές ακόμη και στην Ασία με πτήσεις cargo από τη Θεσσαλονίκη και εναλλακτικά κάποιο αεροδρόμιο της Ρουμανίας, όπου το κόστος είναι χαμηλό.

Μέχρι σήμερα η YAKA IKE έχει πιστοποιήσει 300 παραγωγούς, στους οποίους πραγματοποίησε σεμινάρια, ενώ παρέχεται σε αυτούς η χρήση διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας προκειμένου να προστατευτεί το προϊόν.


Εκμεταλλεύεται σε κάθε ευκαιρία το όνομα του πατέρα του, ιδρυτή του DEB Αχμέτ Σαδίκ.Οπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έδωσε την πολιτική ευχή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί για τo δίκαιo των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Προς το παρόν έχει επιλέξει την οικονομική εισβολή

Η YAKA ΙKE έχει πιστοποιήσει πάνω από 300 παραγωγούς όχι μόνο από τη Θράκη, αλλά και από τη Λάρισα, τη Βέροια και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έχει δρομο­λογήσει εξαγωγές ακόμη και στην Ασία

O Τούρκος πρόξενος και το φιάσκο με τους καπνοπαραγωγούς

Στη διάρκεια παρουσίασης του νέου project, τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσία του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή, ο επιχειρηματίας παρουσίασε το όραμά του σχετικά με τη βελτίωση αλλά και τον περαιτέρω εμπλουτισμό με νέες ποικιλίες της τοπικής παραγωγής κερασιού, καθώς και το πλήρες επενδυτικό σχέδιο της μονάδας – από τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές της ως και τους προς επίτευξη στόχους των πρώτων χρόνων. Παρουσιάζοντας μάλιστα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 σε 38 χωριά της Θράκης, δήλωσε ότι βασικός του στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής κερασιού σε ολόκληρη τη Θράκη, η βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης της υπάρχουσας καλλιέργειας, η επέκτασή της σε πεδινές και ορεινές περιοχές -σήμερα αγγίζει τους 1.500 τόνους- και η προώθηση πιστοποιημένων ποικιλιών στη διεθνή αγορά. Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του κ. Σαδίκ έρχεται μετά το «φιάσκο», όπως εξελίχθηκε, της συνεργασίας του με τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης μέσω της εταιρείας Μπασμά Θράκης Μονοπρόσωπη Α.Ε. της οποίας είχε αναλάβει μάνατζερ για δέκα χρόνια, αλλά τελικά χρειάστηκαν μόλις δέκα μήνες για να παραιτηθεί επικαλούμενος «φόρτο εργασίας» και «διάσταση απόψεων». Η αρχική συμφωνία του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, που εκπροσωπεί 6.820 παραγωγούς στην περιοχή με ετήσια παραγωγή 7.500 τόνους καπνού, και του επιχειρηματία, με στόχο την παράκαμψη των μεταποιητικών εταιρειών, ήταν η πώληση του τοπικού καπνού στη Philip Morris και σε ιαπωνικές καπνοβιομηχανίες. Ωστόσο, κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται τον κ. Σαδίκ να τον ξαναδούμε σε σχήμα που θα διεκδικήσει κάτι πολύ περισσότερο στα καπνά της χώρας μας, δηλαδή την τύχη της 4ης μεγαλύτερης βιομηχανίας επεξεργασίας του εθνικού μας αυτού πλούτου, της Καπνικής Μιχαηλίδης, για την οποία ήδη τουρκικά συμφέροντα κινούνται και η οποία έπεσε έξω εξαιτίας περίεργων παρεμβάσεων και από την πλευρά των μουσουλμάνων καπνοκαλλιεργητών. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που ενδέχεται να σημάνει την άλωση από την πίσω πόρτα όχι μόνο της καπνικής εγχώριας βιομηχανίας αλλά και μεγάλου μέρους της οικονομικής ζωής της Βόρειας Ελλάδας ακόμα και πέραν της Θράκης.

Στόχος οι κοινωνικές παραγωγικές ομάδες

Με δηλώσεις του ο Λεβέντ Σαδίκ αποκάλυψε πως επέλεξε τη Ροδόπη για τη νέα του επένδυση επειδή το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή κερασιών. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν ευθέως τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τη μεθοδική προσπάθεια της Αγκυρας να ελέγξει οικονομικά τη Θράκη μέσω του πλήρους ελέγχου της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής.

Ο κ. Σαδίκ, που σήμερα θεωρείται «βασιλιάς του βαμβακιού» στην Τουρκία και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι μόνο ένας πολυσχιδής και κοσμοπολίτης επιχειρηματίας, αλλά ταυτόχρονα και σκιώδης ηγέτης του μειονοτικού εθνικιστικού κόμματος DEB, το οποίο ο πατέρας του Αχμέτ Σαδίκ ίδρυσε στην προσπάθειά του να εξελιχθεί σε… Ντενκτάς της Θράκης.

Σήμερα, για τους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία που θα κληθεί σύντομα να δραστηριοποιηθεί στα κοινά. Ο ίδιος, το 2006, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τurkiye», είχε αποκαλύψει ότι ο Ερντογάν τού έδωσε την πολιτική ευχή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί για το δίκιο των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Ωστόσο για την ώρα φαίνεται πως ο Σαδίκ επέλεξε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, με αποτέλεσμα η Αγκυρα να τον βάλει σε πάγο μέχρι νεωτέρας.

Οι παρεμβάσεις του κ. Σαδίκ στην οικονομική ζωή της Θράκης στοχεύουν σε κοινωνικές παραγωγικές ομάδες που προσπαθούν να βρουν διέξοδο για την προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές και τη βελτίωση των εισοδημάτων τους, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές. Ο Λεβέντ Σαδίκ είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (DTIK), το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαλείο στα νεοθωμανικά σχέδια της Αγκυρας.

Η επιχειρηματική του δράση ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα. Αξιοποιώντας τις ισχυρές του γνωριμίες και διασυνδέσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν, ίδρυσε το 2007 την εταιρεία DCT Trading Ltd, η οποία ασχολείται με το εμπόριο βαμβακιού εντός και εκτός Τουρκίας. Γρήγορα η εταιρεία του απέκτησε αναγνωσιμότητα και δυναμική, πρωτοστατώντας στην εισαγωγή ελληνικού βαμβακιού στη γειτονική χώρα. Σε αυτό βοήθησε και η άριστη γνώση των ελληνικών του.

Σήμερα οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες, απλώνονται, εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα, στην Αυστραλία, στην Κίνα, στο Ντουμπάι, στη Βραζιλία και την Ιαπωνία. Ως εκπρόσωπος στα Βαλκάνια της ιαπωνικής εταιρείας Toyoshima, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στο εμπόριο βαμβακιού, κ. Σαδίκ μεσολάβησε πρόσφατα για να κλείσει το σημαντικό deal με μεγάλο εκκοκκιστήριο της Θράκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Toyoshima θα αγοράζει το βαμβάκι των Νομών Ροδόπης και Εβρου έως και το 2025, σημαντική εξέλιξη για τους παραγωγούς της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αποτελεί τον κυριότερο προορισµό των ελληνικών εξαγωγών βαμβακιού, καταλαμβάνοντας το 37% της συνολικής παραγωγής.

Με επένδυση-μαμούθ, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ο φιλόδοξος Τούρκος επιχειρηματίας με τις πολιτικές βλέψεις έχει βάλει πόδι για τα καλά στην τοπική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας δικαιώνοντας όσους συνδέουν ευθέως τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με τη μεθοδική προσπάθεια της Αγκυρας να ελέγξει οικονομικά τη Θράκη

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η νέα μονάδα, που εκτείνεται σε 34 στρέμματα στο χωριό Δύμη της Ροδόπης

Ο Λεβέντ Σαδίκ δεν χάνει ευκαιρία να ποζάρει επιδεικτικά στα διεθνή επιχειρηματικά συνέδρια μπροστά στα ελληνικά περίπτερα

Ο προτεζέ* (*προστατευόμενος) του Ερντογάν που αλωνίζει στην Ελλάδα

Ο Λεβέντ συνδυάζει δύο αντιφατικούς ρόλους. Από τη μία πλευρά, ως γιος του ιδρυτή του επανασυσταθέντος DEB, κατέχει μια άτυπη αλλά εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας, και από την άλλη πλασάρεται ως επιχειρηματίας που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε συχνό φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν στη Θράκη τα περιστατικά εκφοβισμού Ελλήνων πολιτών εκ μέρους της προσωπικής ασφάλειας του μεγαλόσχημου μειονοτικού επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, γιου του αποθανόντος ηγέτη των τουρκόφωνων εθνικιστών της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ. Σύμφωνα με καταγγελίες, εργαζόμενοι, κούριερ, αλλά και περαστικοί που έχουν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο της πολυμελούς συνοδείας του επιχειρηματία έχουν δεχτεί ύβρεις, σπρωξιές, μέχρι και απειλές για τη ζωή τους.

Οι Τούρκοι φουσκωτοί που τον πλαισιώνουν λέγεται ότι δεν διστάζουν ακόμα και να επιδείξουν τα όπλα τους σε όποιον διαμαρτυρηθεί. Οι τοπικές αρχές βέβαια διαψεύδουν το γεγονός, καθώς βάσει νόμου απαγορεύεται ρητά σε οποιονδήποτε ξένο υπήκοο να οπλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής που για προφανείς λόγους επιθυμεί να τηρήσει την ανωνυμία του καταγγέλλει ότι ο Λεβέντ Σαδίκ, που είναι και προσωπικός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριφέρεται προκλητικά. «Κυκλοφορεί με ένα τεράστιο μαύρο τζιπ με τούρκικες πινακίδες. Τον συνοδεύουν πάντα από πέντε μέχρι δέκα άτομα, μπορεί και περισσότερα, τα οποία στο πέρασμά τους προκαλούν πανικό. Αν κάποιος τολμήσει να πλησιάσει τον νεαρό επιχειρηματία αντιδρούν. Εχουν δείξει όπλο σε έναν κακόμοιρο ντελιβερά, αλλά γνωρίζω ότι έχουν σπρώξει δύο ακόμα άτομα και έχουν βρίσει περισσότερους».

Λόγω του φόβου για ενδεχόμενα αντίποινα, οι παθόντες έχουν αποφύγει να προβούν σε επίσημη επώνυμη καταγγελία. Λίγο νωρίτερα, όμως, ένα τέτοιο περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο. Ενας διανομέας φαγητού βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συνοδεία του επιχειρηματία όταν επιχείρησε να εισέλθει σε κτίριο στο οποίο στεγάζεται και τουρκόφωνη εφημερίδα της περιοχής. Οχι μόνο εμποδίστηκε από τους φρουρούς του επιχειρηματία, αλλά και απειλήθηκε. Ενας από τους φουσκωτούς, ο οποίος του απευθύνθηκε στα τουρκικά, τον απομάκρυνε βιαίως, επιδεικνύοντας μάλιστα το όπλο του. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από τότε που ο Λεβέντ Σαδίκ μοίρασε εξώδικα σε ντόπιους δημοσιογράφους που έγραψαν για νταηλίκια των σωματοφυλάκων του κατά τη διάρκεια νυχτερινής εξόδου του στο κέντρο «Ηχοδρόμιο». Θαμώνας του μαγαζιού κατήγγειλε ότι δέχτηκε τραμπουκισμούς από τους σωματοφύλακες μέσα στις τουαλέτες, επειδή είχε την ατυχή, όπως αποδείχτηκε, έμπνευση να φωτογραφίσει τον σωρό από λουλούδια μπροστά και πάνω στο τραπέζι της παρέας του Σαδίκ. Η κίνησή του αυτή έγινε αντιληπτή από τους σωματοφύλακες, οι οποίοι οδηγώντας τον στις τουαλέτες τού ζήτησαν επιτακτικά να διαγράψει οποιαδήποτε φωτογραφία είχε αποθηκεύσει. Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαινοέρχεται στη Θράκη στην οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Η εκτίναξή του είναι εντυπωσιακή. Στην πραγματικότητα, η επιχειρηματική του άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ο μοναχογιός του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή και ηγέτη του ανθελληνικού μειονοτικού κόμματος της Θράκης DEB που διατηρούσε στενές σχέσεις με τους «Γκρίζους Λύκους».

O γιος του «εθνικού ήρωα των Τούρκων» υπό την προστασία του Ερντογάν 

Ο πατέρας Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995 στον δρόμο Ξάνθης – Κομοτηνής. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και η οικογένειά του συγκρούστηκε με τρακτέρ που οδηγούσε ένας 62χρονος αγρότης. Η Αγκυρα και κύκλοι της μουσουλμανικής μειονότητας που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο είχαν εκφράσει τότε υποψίες ότι δεν επρόκειτο για απλό δυστύχημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αχμέτ Σαδίκ ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας των Τούρκων! Κατόπιν πρόσκλησης της τουρκικής ηγεσίας, η σύζυγος, ο γιος και η κόρη του αποθανόντος, σε άθλια οικονομική κατάσταση, μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη όπου τους παραχωρήθηκαν προνόμια, με αποτέλεσμα ο Λεβέντ να αποκαλείται «κατασκευασμένος από την Αγκυρα σουλτάνος».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και μέντορας του νεαρού Λεβέντ. Αυτός ήταν που έδωσε το όνομα του φανατικού μειονοτικού εθνικιστή στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, καθώς και σε δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων είναι ότι η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ, παρευρέθη στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ, που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, που επίσης έχει γεννηθεί στη Θράκη, είναι σχεδόν που διατηρεί με τον Ερντογάν πάντα καλεσμένοι σε εκδηλώσεις της οικογένειας Τούρκου προέδρου, όπως στους γάμους των παιδιών του Τούρκου προέδρου. Ο Λεβέντ φυσικά έχει ανταποδώσει τη φιλοξενία αυτή. Εκτός από τον Ερντογάν, όμως, διαθέτει και άλλους σημαντικούς φίλους. Εχει επανειλημμένως φιλοξενήσει στην Ελλάδα τον πρώην υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις.

Χάρη στις σχέσεις, ο γιός του Σαδίκ με το καθεστώς Ερντογάν μετατράπηκε σε χρόνο-ρεκόρ από ορφανό παιδί σε πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Ο Λεβέντ συνηθίζει να επισκέπτεται τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αεροσκάφος του. Η μητέρα του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία είναι επίτιμη πρόεδρος του ακραίου μειονοτικού κόμματος που ίδρυσε ο άνδρας της, περιοδεύει συχνά στην Τουρκία ως τιμώμενο πρόσωπο, λαμβάνοντας χρηματική υποστήριξη από συλλόγους και συνδέσμους. Μάλιστα ο τουρκικό κράτος, της πρόσφερε τιμής ένεκεν ένα ακίνητο προς εκμετάλλευση σε καθεμία από τις 87 επαρχίες της Τουρκίας!

Οι πολιτικές βλέψεις

Αν και ο Λεβέντ έχει γενικά υιοθετήσει μετριοπαθές προφίλ, τον τελευταίο καιρό ανέβασε τους τόνους υποστηρίζοντας ένθερμα το «ναι» στο δημοψήφισμα του σουλτάνου Ερντογάν. Παράλληλα, όμως έχει ενισχύσει την προσωπική του φρουρά, η οποία ταξιδεύει διαρκώς μαζί του από την Τουρκία στη Θράκη. Εξάλλου θεωρείται άτυπος πολιτικός ηγέτης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εργαζόμενος παρασκηνιακά για να αυξήσει σημαντικά τη δυναμική και τους υποστηρικτές του DEB, του εξτρεμιστικού κόμματος των μουσουλμάνων της Θράκης , του οποίου το τιμόνι πρόκειται να αναλάβει. Χάρη στις υψηλές του γνωριμίες στο καθεστώς Ερντογάν, ο υιός Σαδίκ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά και να συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Σμύρνη. Τις συστάσεις είχε κάνει ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αποκαλώντας τον Λεβέντ Σαδίκ «βασιλιά του ελληνικού βαμβακιού».

Πράγματι, ο Λεβέντ συνδυάζει δύο αντιφατικούς ρόλους. Από τη μία πλευρά, ως γιος του ιδρυτή του επανασυσταθέντος DEB, κατέχει μια άτυπη αλλά εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας, και από την άλλη, πλασάρεται ως επιχειρηματίας που κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής στη Θράκη ελέγχεται από αυτόν. Ασχολείται με το βαμβάκι, τα καπνά και πρόσφατα και με τα κεράσια. Ο υιός Σαδίκ έχει εξασφαλίσει σχεδόν το μονοπώλιο της εξαγωγής ελληνικού βαμβακιού στην Τουρκία, αλλά και της εισαγωγής τουρκικού μαρμάρου στην Ελλάδα.

Λόγω του ρόλου του, κατέλαβε θέση στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Μπασμάς Θράκης, που εκπροσωπεί 6.820 παραγωγούς με ετήσια παραγωγή 7.500 τόνους καπνού, αν και η συνεργασία αυτή έληξε άδοξα έναν χρόνο ακριβώς μετά τη σύναψή της.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, του Λεβέντ Σαδίκ δεν είναι πολιτικά άχρωμη, καθώς δεν διστάζει να διαλαλεί την πίστη του στο πρόσωπο του Ερντογάν. Ο νεαρός επιχειρηματίας όχι μόνο βλέπει «τρομοκράτες» του Φετουλάχ Γκιουλέν να έχουν πλημμυρίσει την Ελλάδα, αλλά ζητά και την εκκαθάρισή τους.

Παράγοντας του γνωστού για τη σκιώδη δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή έχει δηλώσει ότι «ο Σαδίκ είναι πολύτιμος. Λόγω του ονόματος μπορεί να αναδείξει και να ενώσει τους Τούρκους της Θράκης».

Μέχρι πρότινος μόνιμος συνοδός του και αναπόσπαστο μέλος της φρουράς του ήταν ο τούρκος Σουνισί Μισιρλίογλου. Ο τελευταίος απελάθηκε από την Ελλάδα όταν εισέβαλε στο τζαμί Ιμπραχίμ Πασά και επιτέθηκε στον πρόσφατα διορισθέντα ιμάμη της Ρόδου Χασάν Καράαλι. Ο ιμάμης έχει διοριστεί από τη νόμιμη Μουφτεία του Διδυμοτείχου. Η Αγκυρα, όμως, θέλει να επιβάλει τον Ιλτέρ Μέτσο, ο οποίος έχει σταλεί στο νησί από τον ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ο Μισιρλίογλου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 21 μήνες κάθειρξη. «Είναι ενδεικτικό του τι είδους άτομα έχει δίπλα του», σχολιάζει τοπικός επιχειρηματίας :«Σε προσωπικό επίπεδο είναι μειλίχιος και συμπαθής, το περιβάλλον του, όμως, είναι τρομακτικό. Το ίδιο και οι πρακτικές του».

Πληθωρικός στις κοσμικές του εμφανίσεις, είναι σχεδόν πάντα καλεσμένος στις εκδηλώσεις της οικογένειας Ερντογάν, όπως στους γάμους των παιδιών του Τούρκου προέδρου, φυσικά μαζί με τη γυναίκα του, η οποία επίσης έχει γεννηθεί στη Θράκη

Ο Λεβέντ Σαδίκ φωτογραφίζεται με τούρκικο άρμα μάχης την επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος! όταν είχε φανεί η νίκη του Ερντογάν – Προκλητικές οι σχέσεις με την Αγκυρα – «Ενοχη ανοχή» ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτική των στενών σχέσεων με τον Ερντογάν ήταν η παρουσία της συζύγου του Σουλτάνου, Εμινέ, στην τελετή περιτομής του γιου του Λεβέντ Σαδίκ, στο πατρικό του στη Φιλύρα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος στα social media

Νεφέλη Λυγερού
Πηγή Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει