Οι προκλήσεις των Τούρκων από τη μία και των Αλβανών από την άλλη δεν έχουν τελειωμό. Άλλωστε οι δύο λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και σε συνεννόηση προβάλουν αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας πρωτοφανείς. Και το ερώτημα είναι η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει; Ακούει κανείς στο υπουργείο Εξωτερικών που ο Έντι Ράμα θέλει την Ακρόπολη να έχει διασωθεί χάρη… σε Αλβανό και δηλώνει αποφασισμένος να γκρεμίσει τα σπίτια των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα;
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα και η Ελλάδα φέρεται να βάλλεται από παντού σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση την έχει γονατίσει. Είναι όμως δυνατόν ακόμη και οι Αλβανοί να πουλάνε “τσαμπουκά” και η κυβέρνηση να απαντάει σε ήπια διπλωματική γλώσσα δίδοντας το δικαίωμα να αξιώνουν ακόμη περισσότερα οι… γείτονες; Φαίνεται πώς είναι.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν από τη μία θέλει να βαπτίσει “τουρκική” την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και ζητάει μάλιστα την προσάρτηση στην Τουρκία της περιοχής μέχρι και τη Θεσσαλονίκη (το υπουργείο Εξωτερικών είχε κολλήσει στο εάν υπήρχε η λέξη δημοψήφισμα), ενώ την ίδια στιγμή αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και ζητάει την αναθεώρηση της, κάτι που σημαίνει αλλαγή συνόρων.
Τη στιγμή λοιπόν που ο κ. Ερντογάν κλιμακώνει τη ρητορική του και στέλνει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στο Αιγαίο να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα έρχονται και οι Αλβανοί να θέσουν θέμα “Τσαμουριάς” και να ξεκληρίσουν την ελληνική μειονότητα στα χωριά της Βορείου Ηπείρου.
Αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Αφενός πρόκειται για απόλυτη σύμπνοια μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας. Άλλωστε η δεύτερη λειτουργεί ως βραχίωνας της πρώτης στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ η Τουρκία έχει ρίξει πολλά χρήματα στην Αλβανία με στόχο την οικονομική και στρατιωτική της ανάπτυξη θέλοντας να δημιουργήσει και μία ναυτική βάση στην περιοχή της Αδριατικής. Μην ξεχνάμε άλλωστε πώς τα Τίρανα ακύρωσαν τη συμφωνία με την Αθήνα για την ΑΟΖ με τα από παρέμβαση της Άγκυρας.
Αφετέρου όμως, μήπως τελικά η στάση του υπουργείου Εξωτερικών υποκρύπτει κάποιες υπόγειες διαβουλεύσεις; Το βέβαιο είναι πώς οι απαντήσεις μέσω “κύκλων”, οι καθυστερήσεις και οι ήπιοι τόνοι από τη Βασιλίσσης Σοφίας όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από τον Άη Στράτη πώς δεν πρόκειται η Ελλάδα να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από τα εδάφη της εγείρουν ερωτήματα.
Επιβάλλεται να υπάρξει μια πολιτική που θα προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα τόσο στη Δυτική Θράκη όπου οι Τούρκοι έχουν βάλει σε εφαρμογή και επιχειρούν μέσω του προξενείου να υλοποιήσουν ένα σχέδιο δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, όσο τα συμφέροντα της μειονότητας στην Αλβανία που διώκεται εδώ και χρόνια και ξεριζώνεται βιαίως με την καταστροφή εκκλησιών και των γκρέμισμα σπιτιών.
Πριν από λίγη ώρα τα Τίρανα απάντησαν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πώς “η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Αυτό σημαίνει πώς θα προχωρήσει κανονικά στο γκρέμισμα των σπιτιών των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα. Και την ίδια στιγμή, η Ελλάδα δέχθηκε περιπολικό σκάφος να συμμετάσχει στη Νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στο Αιγαίο για την προστασία των ελληνικών συνόρων από τους μετανάστες που στέλνει η Τουρκία.
Εάν αυτός δεν είναι παραλογισμός τότε τι είναι; Όταν μιλάμε όμως για θέματα εξωτερικής πολιτικής η κατάσταση γίνεται σοβαρή και επικίνδυνη.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου