}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Αυτοί είναι οι ηγέτες της Ομογένειας που ζήτησαν από τον Ομπάμα να «τελειώνει» με τα Σκόπια



Το αίτημα για την ανάκληση της λανθασμένης απόφασης της κυβερνήσεως Μπους το 2004, για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία», παραδόθηκε στην Αμερικανική κυβέρνηση, σήμερα 13 Νοεμβρίου 2016, εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Το αίτημα προσυπογράφουν ο Δημήτρης Χατζής (κέντρο), Πρόεδρος της Επιτροπής του εκστρατείας εκ μέρους της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, ο Έντι Ζεμενίδης (αριστερά), εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και ο Φίλιπ Κρίστοφερ (δεξιά) Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Υπενθυμίζουμε ότι η παγκόσμια εκστρατεία με σύνθημα «Αυτό δεν είναι το όνομά σου» (#ThatsNotYourName), ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με τη στήριξη και ενθάρρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και την προσυπέγραψε η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενειακών οργανώσεων.
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Ομπάμα:

Εν όψει του ιστορικού σας ταξιδιού στην Ελλάδα, σας γράφουμε σχετικά με την πολιτική των Η.Π.Α. για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Τα μέλη της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας εκτιμούν την μακρά υποστήριξη σας στο εν λόγω θέμα.

Ως Γερουσιαστής προσυπογράψατε το Ψήφισμα 300 το 2007, το οποίο παρότρυνε την ΠΓΔΜ να εργασθεί με την Ελλάδα για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής επίσημης ονομασίας για τη χώρα αυτή.

Εκτιμούμε, επίσης, το γεγονός ότι ως Πρόεδρος, αρνηθήκατε να υποστηρίξετε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι απέτυχε να συμβάλει στην επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα.

Συμφωνούμε με την υποστήριξή σας στις διαπραγματεύσεις που ηγείται ο Ο.Η.Ε. και για την πεποίθεσή σας ότι μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η σημερινή πολιτική των Η.Π.Α. για το θέμα αυτό όμως, ακούσια προωθεί την αστάθεια στα Βαλκάνια.

Το 2004, η κυβέρνηση Μπους αντάμειψε τη στήριξη των Σκοπίων στον πόλεμο του Ιράκ αναγνωρίζοντας τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξαν τότε ότι η πολιτική αυτή θα οδηγούσε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και θα καθιστούσε δυνατή την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα.

Συνέβη ακριβώς αντίθετο. Ενθαρρυμένοι από την αναγνώριση που ερμηνεύθηκε ως ανεπιφύλακτη υποστήριξη των ΗΠΑ, τα Σκόπια έγιναν πιο αδιάλλακτα στις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα και πιο προκλητικά στις αξιώσεις τους για την ελληνική ιστορία.

Τα Σκόπια συνέβαλαν στην επιδείνωση της κρίσης με τους πρόσφυγες κλείνοντας τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Τέλος, τα Σκόπια είναι βυθισμένα στη διαφθορά και σε πολιτικά σκάνδαλα, γεγονός που εγκυμονεί περαιτέρω αστάθεια.

Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δυτική συμμαχία, και η επίσκεψή σας υπογραμμίζει αυτή τη στρατηγική της σημασία.

Συνεχίζοντας την κακοσχεδιασμένη και εσφαλμένως αιτιολογημένη απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» αυξάνει το κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική συναίνεση για αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση.

Νωρίτερα εφέτος, η Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα ξεκίνησε μια εκστρατεία (petition) που υποστηρίχθηκε από Έλληνες παγκοσμίως με σκοπό να ανακαλέσετε την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για το αίτημα αυτό και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι το θέμα παραμένει σημαντικό για το ελληνικό εκλογικό σώμα και για τους Έλληνες της διασποράς.

Η επίσκεψή σας μπορεί να προωθήσει πράγματι τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ως εκ τούτου, ζητούμε να διατάξετε την επανεξέταση της παρούσης πολιτικής για την ΠΓΔΜ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εάν η συνεχιζόμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή και καθιστά πιθανή μια λύση με την Ελλάδα.

Σας ευχόμαστε ένα επιτυχημένο ταξίδι στην Ελλάδα»

«Ευχαριστούμε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που εξαρχής στήριξε την προσπάθειά μας» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής του αιτήματος (Petition) και πρώην πρόεδρος κ. Δ. Χατζής.

«Ευχαριστούμε τους Μητροπολίτες μας κ.κ. Μεθόδιο και Ευάγγελο κι όλες τις ομογενειακές οργανώσεις που προσυπέγραψαν και προώθησαν το αίτημά μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στο Κυπριακό στοιχείο των Η.Π.Α. και κυρίως στο HALC και στην ΠΣΕΚΑ για την καθοδήγηση και διαρκή υποστήριξή τους».

«Αναμένοντας την ανταπόκριση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας σε παγκόσμια κλίμακα λέει η συντονίστρια της εκστρατείας, δημοσιογράφος και καθηγήτρια Νάνσυ Μπίσκα και υπενθυμίζει ότι η δημόσια έκκληση διεξάγεται τόσο online (ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΕΔΩ) όσο και offline με ειδικές φόρμες συλλογής υπογραφών.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει