Η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου δεν γίνεται δεκτή διότι παραβαίνει το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.
H Ρωσία, και προσωπικά ο πρόεδρος Β. Πούτιν, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν
στους Αλβανούς του ψευδοκράτους του «Κοσόβου» να δημιουργήσουν ένοπλες δυνάμεις , υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
στους Αλβανούς του ψευδοκράτους του «Κοσόβου» να δημιουργήσουν ένοπλες δυνάμεις , υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Αυτή την αποφασιστική στάση του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Καρπούσιν , ο οποίος είπε ότι η δημιουργία του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο είναι αντίθετη προς το ψήφισμα 1244 του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ρώσος διπλωμάτης όπως αναφέρει ο σερβικός τύπος, έλαβε εντολή από την Μόσχα να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους Αλβανούς να μην «παίζουν με τη φωτιά» και να μην προσπαθήσουν να προκαλέσουν έναν νέο πόλεμο με τη Σερβία!
Η δήλωση του Ρώσου πρέσβη αναφέρθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρει : « Οι δηλώσεις του επικεφαλής του πενταγώνου Τζέιμς Μάθις για το σχηματισμό τακτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου ήταν αντιπαραγωγικές και άχρηστες. Το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ δεν επιτρέπει την μετατροπή της δύναμης ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) σε νέο τακτικό στρατό. Η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της χώρας που εκπροσωπώ, είναι ότι ποτέ δεν θα υποστηρίξει αυτή την ιδέα …».
«Ο Ρώσος Πρέσβης μίλησε σε καθαρά διπλωματική γλώσσα, αλλά όταν μετατραπεί σε απλή γλώσσα, το μήνυμα έχει ως εξής: «Εμείς ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στο Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει στρατό και εμείς θα υπερασπιστούμε τα σερβικά συμφέροντα». Αυτό το μήνυμα απευθύνεται κυρίως σε Αλβανούς πολιτικούς, αλλά και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος που η Ρωσία απλά παρακολουθούσε τι συνέβαινε στα Βαλκάνια έχει παρέλθει», δηλώνει Σέρβος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ .
Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στους βοηθούς του και στους διπλωμάτες του ότι εάν οι Αλβανοί επιμείνουν να σχηματίσουν στρατό στο Κοσσυφοπέδιο…τότε θα υπάρξουν «άμεσες ενέργειες».
«Αν οι Αμερικανοί επιμένουν σε αυτό το σενάριο, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην διαδρομή Μόσχα-Ουάσιγκτον ..», αναφέρει η ίδια πηγή.
Ο Σέρβος αναλυτής Μπράνκο Ραντούν αναφέρει ότι οι Αλβανοί σκόπιμα προκαλούν ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.
« Η Σερβία θα πρέπει να καλωσορίσει τα μηνύματα που έρχονται από τη Ρωσία, γιατί μόνο εκεί έχουμε σοβαρή υποστήριξη. Από την άλλη πλευρά, οι Αλβανοί είχαν σημαντική στήριξη από την πρώην αμερικανική κυβέρνηση, και τώρα προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην νέα κυβέρνηση . Θέλουν να ασκήσουν πίεση και να δημιουργήσουν εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και στη συνέχεια να πουν , «εάν είχαμε στρατό, θα ήταν διαφορετικά», αυτή είναι η στρατηγική τους …», δηλώνει ο Radun.
Ο πρώην Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ζιβαντιν Γιοβάνοβιτς ισχυρίζεται ότι η θέση της Ρωσίας είναι αρκετά σωστή, επειδή αντιπροσωπεύει μια σεβασμό το διεθνές δίκαιο .
«Τα δυτικά κέντρα εξουσίας αναμφίβολα υποστηρίζουν τον σχηματισμό στρατού του Κοσσυφοπεδίου, κατά παράβαση της απόφασης 1244, η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, υποστήριζε πάντα τη συνεπή εφαρμογή του ψηφίσματος και μάχονταν για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου. Μην ξεχνάτε ότι το ψήφισμα ψηφίσθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, όμως, μόνο η Ρωσία και η Κίνα δείχνουν σεβασμό, ενώ οι άλλοι, όπως φαίνεται το έχουν ξεχάσει», εξήγησε ο Γιοβάνοβιτς .
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε χθες ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει τη «μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου σε τακτικό στρατό».
Όλα αυτά οδηγούν απλά στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα , ο αλβανικός εθνικισμός μαζί με την παρουσία του ISIS στην Βοσνία, θα φέρουν στα Βαλκάνια ένα ανηλεή πόλεμο στον οποίο «οι σφαίρες θα πέφτουν πραγματικά σαν χαλάζι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου