}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ένα όπλο στα χέρια του επιχειρηματία - προέδρου Τραμπ

Ένα όπλο στα χέρια του επιχειρηματία - προέδρου ΤραμπΟ πρόεδρος των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει το εμπόριο ως όπλο επιβολής των θέσεων των ΗΠΑ, γεγονός που θέτει απέναντί του τόσο τη Γερμανία όσο και την Κίνα

Οι πρώτες 100 μέρες του Προέδρου των ΗΠΑ, για τις οποίες δήλωσε ότι τον ικανοποιεί το έργο που επιτέλεσε, δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ποια είναι τελικά η πολιτική των ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο Ντ. Τραμπ αναιρεί μία προς μία τις προεκλογικές εξαγγελίες του.


Και όχι μόνον αυτό, αλλά αναιρεί και τις υπ’ αυτόν ληφθείσες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές ότι αποφασίζει με το ένστικτο, δηλώνοντας μάλιστα πως δεν φανταζόταν ότι το έργο που επιτελεί τώρα είναι δυσκολότερο από την διοίκηση των επιχειρήσεών του!

Επομένως, κάθε ανάλυση θα στηρίζεται εξ ανάγκης αφενός σε δεδομένα της στιγμής, αφετέρου στις εξαγγελίες του Τραμπ, όσες δεν αναιρέθησαν. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι ένα βέβαιο στοιχείο είναι πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ως επιχειρηματίας, θα χρησιμοποιήσει το εμπόριο για όπλο επιβολής των θέσεων των ΗΠΑ, γεγονός που θέτει απέναντί του την Γερμανία και την Κίνα, καθόλου ευκαταφρόνητους αντιπάλους. Θα έλεγα μάλιστα, ότι με την διαφαινόμενη αναβάθμιση της Μ. Βρετανίας, η Γερμανία μάλλον πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από ό,τι η Κίνα.

Η δύναμη της Γερμανίας, μπορεί να αποδειχθεί και το αδύνατο σημείο της, και το οποίο τόνισε ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του με την Μέρκελ, καταγγέλλοντας τα υψηλά πλεονάσματα που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία στις εξαγωγές της, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να φοβάται μήπως οι Αμερικανοί υλοποιήσουν την εξαγγελία τους -προς την Κίνα- βάζοντας δασμούς στα γερμανικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Το όπλο του εμπορίου από τις ΗΠΑ έγινε αντικείμενο ανάλυσης από το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα εργαστεί ώστε να αποσαφηνίσει την στρατηγική της για την πάταξη της χειραγώγησης νομισμάτων στο εξωτερικό, την αυστηροποίηση της επιβολής των υφιστάμενων εμπορικών νόμων και την προετοιμασία επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA.

Έως ότου όμως αποφασίσει η Ουάσιγκτον να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της αναζητούν ήδη νέους οικονομικούς εταίρους, και θα ετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους. Η Κίνα θα είναι μια από αυτές τις χώρες καθώς θα χρησιμοποιήσει την οικονομική επιρροή της στην Βόρεια Κορέα και την αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα αυτής, προς όφελός της, στις τεταμένες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Ήδη προ ημερών, σε σημείωμα σ’ αυτήν την στήλη, αναφέρθηκα στην δυσαρέσκεια της Ρωσίας η οποία διέβλεψε προσέγγιση ΗΠΑ-Κίνας, μετά την συνάντηση των δύο προέδρων της. Δεν αποκλείεται επομένως, να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, όπως αυτός είχε διαφανεί προ μηνών, και αντί της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, να υπάρξει αυτή των ΗΠΑ-Κίνας. Αυτό θα φανεί με την στάση της Κίνας έναντι της Β. Κορέας, αν η επιβολή εμπάργκο στο βορειοκορεατικό κάρβουνο περάσει και στην πράξη.

Να σημειωθεί, ότι η κινεζική βιομηχανία χάλυβα έχει μπει στο στόχαστρο του Ντ.Τραμπ. Όπως έγραψε η «Καθημερινή», φαίνεται ότι ο χάλυβας θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα της Κίνας, επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αν δεν βρεθεί λύση. Το χαλυβουργείο της Χαντζού ήταν ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του Μάο Τσετούνγκ, και κάποτε απασχολούσε 25.000 εργάτες. Η μόλυνση και η ραγδαία οικονομική εξέλιξη της χώρας έδειξαν, ότι το χαλυβουργείο ήταν πια βάρος.

Πλην όμως, το κλείσιμό του θα οδηγήσει στην απώλεια πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που η Κίνα διατηρεί εν λειτουργία χαλυβουργεία τα οποία παράγουν χάλυβα που πια δεν χρειάζεται ο κόσμος. Όταν οι Αρχές βάλουν λουκέτο σε ένα εργοστάσιο, θα επιβαρυνθούν με τεράστιες δαπάνες, όπως φάνηκε και από την ιστορία της Χαντζού.

Επικαλούμενος έναν ασαφή εμπορικό νόμο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 20 Απριλίου, για να εξετασθεί αν οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ πλήττουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η έκθεση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 270 ημέρες. Αν το υπουργείο Εμπορίου καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ζημιώνεται η εθνική ασφάλεια της χώρας, ο κ. Τραμπ έχει προθεσμία 90 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

Ενώ μόνο το 2% των άμεσων εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα, χαλυβουργίες και ειδήμονες του κλάδου κατηγορούν το Πεκίνο ότι πουλάει όλον τον χάλυβα που περισσεύει σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να πέφτουν δραματικά οι τιμές. Κατά συνέπεια, οι χώρες όπου καταλήγει όλο το πλεόνασμα του κινεζικού χάλυβα τον χρησιμοποιούν για την παραγωγή προϊόντων που πωλούνται, τελικά, στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υιοθετήσει πολύ πιο επιθετική στάση σε αυτό το θέμα, έχει υπονοήσει ότι θα λάβει μέτρα ακόμη και εις βάρος των χωρών που χρησιμοποιούν κινεζικό χάλυβα για την παραγωγή των προϊόντων τους. Δεν είναι προφανώς μόνον αυτό το πρόβλημα που έχουν να επιλύσουν οι δύο χώρες, όμως για τον επιχειρηματία-πρόεδρο των ΗΠΑ είναι κυρίαρχο.

Μακεδών
Πηγή Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει