Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναμένονται τον Σεπτέμβρη για το θέμα του φακέλου της Κύπρου . Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του SigmaLive, η διαδικασία ανοίγματος του φακέλου είναι στο στάδιο αρχειοθέτησης.
Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από τις δύο Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων των δύο Κοινοβουλίων, αρχειοθετούν ένα υλικό, το οποίο χαρακτηρίζεται «ογκώδες».
Ο μήνας Σεπτέμβριος, αναμένεται να είναι σταθμός-ορόσημο καθώς, θα γνωστοποιηθεί η διαδικασία, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους για το φλέγον, αυτό, ζήτημα.
«Είναι μια δουλειά που απαιτεί πολλές ώρες εργασίας», μάς ανέφεραν έγκυρες πηγές από τη Βουλή των Ελλήνων. «Δουλεύουμε με μεγάλη προσοχή», προσθέτουν.
«Το οφείλουμε σε όλες τις γενιές»
Tην 27η Μαΐου, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Κινήματος του Ναυτικού και της «ανταρσίας» του αντιτορπιλικού Βέλος είχε εξαγγείλει και επίσημα το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, διαμηνύοντας, ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια», καθώς, «το οφείλουμε σε όλες τις γενιές».
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του στο Sigmalive, τόνισε, τότε, ότι δεν έτυχαν οποιασδήποτε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο του να ανοιχτεί ο Φάκελος της Κύπρου από την Ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ρίξει φως σε μερικές πτυχές που παραμένουν άγνωστες σχετικά με την περίοδο αυτή.
Το Πρωτόκολλο και η χρήση του
Η υπόθεση του φακέλου της Κύπρου που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε στασιμότητα, επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από την ιστορική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου για πρόσβαση στο υλικό του φακέλου.
Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας οριστικοποιήθηκε μία εκκρεμότητα, που αφορά την προδοσία της Κύπρου, ώστε να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στο υλικό, που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο, αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.
Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση της Βουλής της Κύπρου στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, την συγκρότηση των δύο Επιτροπών (σ.σ. η οποία και έχει γίνει) και την αποκλειστική χρήση του εν λόγω υλικού για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου