}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Η Άγκυρα φοβάται τη διχοτόμηση και την προσάρτηση: Αυτή είναι η Τουρκία, Αυτοί είναι οι Τούρκοι…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη
 Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα τερματίσει την κατοχή και θα αποδεχθεί να επανεντάξει στους αναλλοίωτους κόλπους της την «άσωτη» τουρκοκυπριακή κοινότητα τότε μόνο, όταν αποκτήσει συνείδηση του γεωπολιτικού εκτοπίσματος και της γεωστρατηγικής ισχύος της. Όταν, αντί ικέτης μεσολαβητών, αισθανθεί επιτέλους ότι είναι επίκεντρο διεθνούς πολιτικής, αυτοτελές και, στο εγγύς μέλλον, αυτάρκες. 

Η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει ΠΟΤΕ ούτε σε διχοτόμηση ούτε σε ενσωμάτωση των κατεχομένων. Διότι και με τα δύο σχέδια λύσης η Τουρκία παραιτείται οριστικά από κάθε διεκδίκηση επί της κρατικής και κυρίαρχης οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί και την πεμπτουσία των αμετάθετων εθνικών της στόχων. Το Άνοιγμα της Αμμοχώστου Τα περί «Ανοίγματος της Αμμοχώστου» και μάλιστα υπό τουρκική διοίκηση είναι «φτηνά νταηλίκια» που σκοπό έχουν να μας σύρουν γονυπετείς σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων και να διασώσουν το εθνικό τους γόητρο, όταν γαβγίζουν από μακριά στο «αλαζονικό» γεωτρύπανο της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αμερικής κ.ο.κ… 
«Άνοιγμα Αμμοχώστου» σημαίνει πέντε χρόνια δουλειάς πολυεθνικών εργοτάξιων και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά δε, για να γίνουν, πρέπει να είναι εντεταγμένα σε οριστική και ξεκάθαρη λύση του Κυπριακού. Και όχι με θολές εξαγγελίες και στο πλαίσιο κάποιου «Μονομερούς Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Ευκαιρίας, όμως, δοθείσης θεωρώ πολύ παραγωγικό τον προβληματισμό αυτόν και τη διατύπωση προσωπικών, έστω, απόψεων: Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όχι μόνο, ξεκάθαρα καλούν την Τουρκία να αποδώσει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της. Συνεπώς, γιατί να δεχτούμε την κατάθεση ανταλλαγμάτων; 
Χρηματοδότες του έργου και επενδυτές για την οικονομική επανεκκίνηση της πόλης θα προσέλθουν μόνο αν εξειδικευμένοι οίκοι αξιολογήσουν θετικά και μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα και την Ασφάλεια της Κύπρου και του περιβάλλοντος γεωπολιτικού χώρου. Υπό ποία διοίκηση Στην Αμμόχωστο, εξ ορισμού, θα επανεγκατασταθούν μόνο οι Έλληνες κάτοικοί της. Είναι, συνεπώς, φυσικό να τελούν υπό ελληνική διοίκηση και όχι υπό τουρκική ή κάποιου εκπροσώπου του ΟΗΕ. Τυχόν επιστροφή υπό τουρκική διοίκηση θα θεωρηθεί, πρωτίστως, από πολλούς ως η λύση του Κυπριακού, ως η αποδοχή και αναγνώριση, από εμάς τους ίδιους, του ισότιμου «Κράτους της ΤΔΒΚ», και για να ακολουθήσει η διεθνής εκπροσώπησή του. 
Χωρίς την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητούν από το Κράτος μας «λύτρα» για να προστατεύουν τους ομήρους, ή για να τους ανακουφίζουν από προβλήματα που οι ίδιοι οι δεσμοφύλακές τους θα τους δημιουργούν. Τα «λύτρα» θα είναι, σίγουρα, πολιτικά ανταλλάγματα. Εκτός των 20.000 εγκλωβισμένων της Καρπασίας του 1974, επιβάλλεται να θυμόμαστε κάθε μέρα τους 112.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που η ίδια η Κυβέρνηση της Τουρκίας αντάλλαξε με τους άλλους στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Να μην ξεχνάμε τον επίσης ξεριζωμένο Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου. 
Το λιμάνι της Αμμοχώστου, στο οποίο η «Ελληνική Αμμόχωστος» ΔΕΝ θα έχει ελεύθερη πρόσβαση, ΔΕΝ επιτρέπεται, επουδενί, να καταστεί ελεύθερο για απευθείας εμπόριο με την Ευρώπη, εκτός συνολικής λύσης και έναντι σοβαρότατων ανταλλαγμάτων, επωφελεία των Βαρωσιωτών. Τυχόν επιστροφή υπό τουρκικό καθεστώς, θα εκληφθεί και ως μοιραία παραδοχή ήττας, ταπείνωσης, εσωτερικής διάσπασης και οικονομικού ανταγωνισμού με την ελεύθερη Αμμόχωστο. 
Η εξωτερική πτυχή Τυχόν άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση θα είναι μήνυμα διάλυσης των τριμερών συμμαχιών-συμφωνιών μας που μαζί με τη μητέρα Ελλάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οικοδόμησε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Πολύ ζημιογόνες θα είναι οι συνέπειες και στις σχέσεις μας με το σύνολο της Ε.Ε. και, ειδικότερα, με τις χώρες των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας. Μία άλλη πτυχή μπορεί να είναι οι συνέπειες στην οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Συρίας και του Λιβάνου, επ’ ωφελεία της Τουρκίας. Ο τουρισμός της πόλης θα διακινείται μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου; 
Αντίμετρα Στο «παιγνίδι» της Αμμοχώστου, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιτάξει: Να καταστήσει λάβαρο αντικατοχικού αγώνα, την εικόνα της καταστρεμμένης πόλης. Παντού και διαρκώς με σύνθημα: «Αυτή είναι η Τουρκία», «Αυτοί είναι οι Τούρκοι». -Με κάθε σύγχρονο επικοινωνιακό μέσο, στα διεθνή βήματα, σ’ όλα τα διεθνή αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα και επί πληρωμή στα μεγάλα ΜΜΕ. -Σε κάθε κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας να ζητούμε, χωρίς να δώσουμε κανένα αντάλλαγμα, την απόδοση της πόλης άνευ όρων. Τέλος, το οδόφραγμα της Δερύνειας είναι περιττό. Να μην εκληφθεί ως αποδοχή-ενθάρρυνση άτακτης επιστροφής. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, άμα θέλει, να αντιμετωπίσει όρθια και ακλόνητη τη σπαρασσόμενη και κλυδωνιζόμενη Τουρκία. 

 Ελένη Σταύρου   
Διδάκτωρ Μεσανατολικών Σπουδών του Kings College, βουλευτής Λεμεσού ΔΗΣΥ – και εξ Αμμοχώστου.  
Πηγή: Η Άγκυρα φοβάται τη διχοτόμηση και την προσάρτηση: Αυτή είναι η Τουρκία, Αυτοί είναι οι Τούρκοι… http://mignatiou.com/2017/08/i-agkira-fovate-ti-dichotomisi-ke-tin-prosartisi-afti-ine-i-tourkia-afti-ine-i-tourki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει