}
Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Γερμανοί κατά Τούρκων για την Αγια-Σοφιά!


«Η επόμενη άλωση της Κωνσταντινούπολης». Με αυτόν τον τίτλο η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» σχολιάζει την «προκλητική» κίνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε μουεζίνη να διαβάσει την πρωινή προσευχή μέσα στην Αγια-Σοφιά. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «για πρώτη φορά από την περίοδο του Κεμάλ Ατατούρκ επετράπη ξανά
σε έναν μουεζίνη να απευθύνει κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία» και συνεχίζει διερωτώμενη αν αυτό «σημαίνει ότι η εκκοσμίκευση στην Τουρκία αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Σύμφωνα με τη «Süddeutsche Zeitung», «η μουσουλμανική πρωινή προσευχή εντός του μουσείου συνιστά πράγματι μια τομή. Ηταν -και αυτό το γνωρίζουν οι υποκινητές της- μια πρόκληση. Λιγότερο θρησκευτική παρά πολιτική, διότι η Αγία Σοφία, όπως είναι το ελληνικό όνομα της εκκλησίας όπου γινόταν κάποτε η στέψη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, ήταν πάντα και ένα πολιτικό οικοδόμημα.

Ο Ατατούρκ επέτρεψε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τη μετατροπή της σε μουσείο το 1935, ελπίζοντας έτσι να την καταστήσει ουδέτερη επειδή ήθελε κατ' αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρει και μελλοντικές ελληνικές αξιώσεις στον αλλοτινό ορθόδοξο ναό». Η γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί επίσης για τις συνέπειες των χειρισμών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο που θα ήταν καλό να μην αγγίζει κανείς, επειδή η αναγκαστική ανακατάληψή της φανερώνει πάνω από όλα ένα αίσθημα αδυναμίας».
http://www.dimokratianews.gr/content/64407/

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: https://ethnegertirio.blogspot.gr/ και τις δημοσιεύσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η Θράκη μας Κινδυνεύει

Η Θράκη μας Κινδυνεύει